„Téma holokaustu sa týka aj cirkvi “.

Arcibiskup Bober vyjadril ľútosť, že cirkev nestála vždy na správnej strane, a vyzval na odstránenie nenávisti z nášho slovníka.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober sa ospravedlnil všetkým, ktorých životy čelní predstavitelia štátu a cirkvi počas holokaustu nebránili. Vyhlásil to k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu, teda na výročie oslobodenia Osvienčimu. Podľa košického arcibiskupa metropolitu sa oslobodenie Osvienčimu týka aj nás a nemali by sme nikdy zabudnúť na to, čo sa dialo.

„Každoročne 27. januára myslíme na tých, ktorým nebolo dopriate ďalej žiť. Výročie oslobodenia Osvienčimu sa týka aj nás, nezabúdajme na to. Nech nikdy z našej pamäte nevymizne to, čo sa dialo,“ hovorí arcibiskup Bober.

Pripomína, že „téma holokaustu sa týka aj cirkvi“. „Aj keď si uvedomujem, že je niekedy ťažké hodnotiť minulosť z pohľadu súčasníka, nemožno poprieť, že na vtedajšom dianí mala účasť aj cirkev. Boli to zložité časy. Je na historikoch, aby ich skúmali a vyhodnotili. Ak sme však zlyhali, nesieme za to plnú zodpovednosť.

Ospravedlňujeme sa preto všetkým, ktorých životy čelní predstavitelia štátu a cirkvi nebránili. Nemožno vymazať skutočnosť, že mnohí bezdôvodne trpeli. Dá sa však úprimne povedať, že nám je veľmi ľúto, že sme nestáli vždy na správnej strane. O to viac vynikajú hrdinské skutky tých, v ktorých láska k blížnemu zvíťazila nad strachom a evanjelium im bolo vyššou normou ako nespravodlivý zákon. Sú svedkami toho, že zlo nikdy nevyhrá nad dobrom, vyhlásil predseda KBS.

Arcibiskup Bober ďalej vyzval, aby sme sa už nikdy nedali viesť strachom a mocou. „Odstráňme z nášho slovníka nenávisť a násilie, ktoré kedysi podnietili hrôzy holokaustu. Vo vzťahoch nech vždy víťazí úcta, rešpekt a nadovšetko láska. Modlím sa za duše tých, ktorí prišli o život alebo ostali poznačení zlom holokaustu, ale aj za tých, ktorí sa za našich starších bratov a sestry vo viere nedokázali postaviť,“ dodal.

Dátum 27. január je spomienkou na vyvraždenie šiestich miliónov Židov, dvoch tretín európskej židovskej populácie a miliónov ďalších ľudí nacistickým režimom a jeho kolaborantmi. Deň bol vyhlásený OSN v roku 2005 ako pamiatka oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim (Auschwitz) Červenou armádou v roku 1945.