Posledné slová Benedikta XVI.: Milujem ťa Pane!

Vyšla posledná kniha Benedikta XVI. Prečítajte si pár impulzov, o čom rozmýšľal a písal pápež pred svojou smrťou:

Sme obeťami rastúcej netolerancie, ku ktorej dochádza v mene tolerancie.

Moderný západný štát sa považuje podľa neho za „veľmoc tolerancie, ktorá sa rozchádza s hlúpymi tradíciami náboženstiev“, ktoré náležia do predrozumového sveta. Znie to osvietenecky, ale čo z toho vyplýva? Benedikt mal obavy: takýto štát si kladie „nárok mať vždy pravdu“.

Základom tejto koncepcie je podozrenie, že samotná pravda by mala byť nebezpečná. Z tohto dôvodu sa v zásade tendencia modernity čoraz jasnejšie posúva smerom k takej forme kultúry, ktorá je nezávislá od pravdy.“

Moderné myslenie podľa nemeckého teológa už nemá záujem spoznať pravdu bytia, ale chce získať moc a pretvárať svet. Neorientuje sa na pravdu, ale na moc, a to je skutočný problém súčasnej doby, myslí si Ratzinger. Popri tom sa dnes „manipuluje s človekom a prekrúcajú sa pohlavia prostredníctvom gender ideológie“, aktualizuje problém konkrétnym príkladom. A tým vlastne vyžaduje pravdu. Vybraný citát ukazuje, v čom vidí Benedikt kontrast medzi štátnym a cirkevným vzťahom k pravde: „Diktátorský nárok mať vždy pravdu na základe zjavnej racionality si vyžaduje opustenie kresťanskej antropológie a následného životného štýlu, ktorý sa považuje za predrozumový.“

Víťazstvo viery podľa neho možno dosiahnuť iba v spoločenstve s ukrižovaným Ježišom. Domnieva sa, že teológia kríža je kresťanskou odpoveďou na slobodu aj násilie. Kresťanské náboženstvo si nevydobylo svoje víťazstvá, keď sa postavilo na stranu tých, čo prenasledovali. Naopak, bolo to vďaka svojím prenasledovaným členom, upozornil ďalej emeritný pápež.

31. decembra 2022 – povolal Pán Boh k sebe do večnosti svojho služobníka Benedikta XVI., emeritného pápeža, jednoduchého a pokorného robotníka v Pánovej vinici.

Tento pápež nám je zvlášť blízky aj z dôvodu vydania Apoštolskej konštitúcie Slovachiae sacrorum Antistites, ktorou 14. februára 2008 zriadil našu Žilinskú diecézu.

R.I.P.